Podzim v zahradách Džadanu
Jak to bývá, i letošní listopad byl suchým měsícem – nebylo vidět ani mráček, na několik dní se objevila jen mlha. Po většinu měsíce tu s námi byl Višvagurudží a několik hostů z Evropy a Austrálie, kteří nám pomohli na zahradě.
Odklidili jsme kompost z oblasti na severu Šiv Baghu, kterou jsme pak připravili pro zimní hlávkový salát (lociku setou) a petržel, rajčata a nějaké salátové ředkvičky.
Protože jsme se rozhodli nesázet před Díválí, většinu tohoto měsíce jsme strávili sázením, sázením a zase sázením, což znamenalo také přípravu spousty záhonů. Moji pomocníci pracovali od 5. do 28. listopadu, takže každý den byl velmi činorodý. Dne 27. listopadu jsme ve Velké zahradě zasadili česnek, který přišel na řadu jako poslední.
V polovině měsíce začaly salátové směsi – kombinace rukoly, baby česneku a čekanky s jedlými květinami jako je barvínek, růže a moringa, také bylinky – kopr, thajská bazalka, sladká bazalka a máta.
Slunečnice a topolovky krásně rostou i přestože teď kvetou; afrikány – které se vysely a přesadily samy – si však tento měsíc skutečně přišly na své, zejména v Šiv Baghu, na západní hranici našeho obdělávaného území. V okrasné zahradě jsme vytvořili ze slunečnic severní hranici, nyní se tam pěstuje bavlna, kterou jsme tento měsíci sklízeli a salátová zelenina, bylinky a dokonce nějaká nová okra a lauki, zasazené v říjnu.
Tento měsíc dozrál také daikon (bílá setá ředkev), a za hlavní kanceláří pěkně roste oves a hořčice a je tam i nějaká kukuřice. Ve Velké zahradě kvete sakarkand, ale ještě není zralý – místní teď říkají, že v půlce prosince bude dostatečně velký na to, abychom ho vykopali.
Koncem měsíce, 26. listopadu, jsme v Šiv Baghu v místech, kde jsou moruše, na některé připravené uvolněné úrodné záhonky zasadili rebarboru. Semínka jsou z Rakouska, mají ráda chladno, tak doufám, že během naší zimy, která jak doufám jim bude připomínat rakouské léto, se jim tady bude líbit.
Zavlažování a pletí teď ubývá, takže budeme mít čas tolik potřebný pro prořezávání a odstranění velkého bujného plevele ve Velké zahradě, počínaje trávou pennisetum purpureum v naší fíkové plantáži. Kvůli silným dešťům vyrostly některé monzunové plevele do několikametrové výšky a budeme je muset odstranit z celé Velké zahrady. Zabere to několik měsíců, protože bude také zapotřebí prořezat a pohnojit citroníky.
Produkce citrónů tento měsíc začala klesat, ale na pokrytí potřeb našich hostů jich bylo dost. Guavové stromy v severní části Šiv Baghu jsou tento měsíc obsypané ovocem a některé už dozrálo, tak jsme je přinesli Gurudžímu. Plody láhevníku síťovaného jsou každým dnem větší, ještě jsou ale tvrdé, možná že v prosinci dozrají.
Všem kteří přivezli semínka děkuji. Bylo jich dost na to, aby pokryly naši potřebu. První týden jsme ve Velké zahradě vysadili řepu a mrkev, na okraje tuříny. V listopadu jsme čtyřikrát zalévali a kořenová zelenina pěkně vyklíčila. V lednu, až tato zelenina dozraje, bude dodána do všech ášramů v Rádžasthánu. Je zahřívající i výživná a se sladkými bramborami a různými hlávkovými saláty budeme mít velmi veselou a pestrobarevnou zimní salátovou tabuli! Připravujeme si také vlastní speciální dresink, používáme za studena listovaný bio sezamový olej, vyráběný ze semínek sklizených v říjnu, s rozdrceným česnekem, jamun octem a citrónovou šťávou, čerstvě sesbíraným čistým medem, černou solí a mletým černým pepřem. Čerstvý salát každý den je pro džadanské karmajogíny velmi důležitý!
Velké poděkování patří také za milou a pozornou podporu ekologického obchodu. Doufám, že pro nové hosty budu mít skladem něco nového a zajímavého. Gomasio a domácí arašídové máslo jsou novým sezónním zbožím v regálech, stejně jako čerstvý med a sezamový olej – který je v zimních měsících zahřívacím olejem na abhyangu.
Pokud přemýšlíte, jak si odpočinout od evropského zimního nachlazení, potom prosím zvažte, zda se nevyléčit pracovní dovolenou jako dobrovolník tady, znovu dobít energii laskavými paprsky indického zimního slunce a čerstvou a výživnou organickou produkcí z našich zahrad. Buďte vítáni!
S láskou
Pušpa Déví
2. prosince 2016